برای برق کشی یک ساختمان نیاز است تا سیم ها و کابل ها از همه ی قسمت های یک ساختمان مانند لای دیوار ها و زیر سقف ها عبور کند. که البته این کار نیاز به رعایت استاندارد هایی است که مانع آسیب دیدن سیم ها و کابل های برق شود. زیرا هنگام عبور سیم ها از داخل دیوار ها و زیر سقف ها بر اثر فشار های وارده بر روی سیم ها و کابل ها امکان قطع شدن سیم وجود درد که باعث بالا رفتن خطر برق گرفتگی و غیره میشود.
به همین دلیل برای این که از ایت حوادث جلو گیری شود از محافظ سیم برق به نام لوله برق استفاده میشود.
لوله برق ها بهترین محافظ برای سیم ها و کابل ها ی برق میباشند. این لوله برق ها علاوه برق محافظت از سیم های برق باعث راحت عبور دادن سیم ها از لابلای دیوار ها میباشند. لوله برق ها انواع گواناگونی دارند که هر کدام از آن ها ویژگی های خاصی دارند ولی کاربرد آن ها یکی میباشد.
برای خریدسیم و کابل برق کلیک کنید
لوله برق پلیکا|محافظ سیم برق:
لوله برق پلیکا یا پلی آمید یکی از بهترین لوله برق ها برای محافظت از سیم و کابل برق است .این لوله برق در دسته ی لوله برق های خم سرد میباشد . زیرا این لوله برق قابل انعطاف است بر برای خم کردن آن نیازی به حرارت ندارد و توسط فنر خم کن خم میشود. لوله برق پلیکا قابل استفاده در تمام ساختمان ها میباشد و در برابر ضربات و فشار ها مقاومت بالایی دارد.
لوله برق پی وی سی :
این لوله برق یکی از پرکاربرد ترین لوله برق ها برای محافظت از سیم و کابل برق است . مقاومت این لوله برق در برابر همه ی عوامل محیطی بسیار بالاست.لوله برق پی وی سی از دسته ی لوله برق های خم گرم میباشد به دلیل این که برای خم کردن آن نیاز به حرارت و فنر خم کن میباشد.
لوله برق خرطومی:
لوله برق های خرطومی ب دلیل ارزان بودن و سبک وزن بودنشان و راحتی در نصب مقاوم هستند. لوله برق خرطومی مقاومت کمی در برابر ضربات و عوامل محیطی دارد اما از در بسیاری از مکان ها برای سیم کشی ساختمان استفاده میشود. زیرا برای جلوگیری از اتصال بدنه کردن سیم ها و آسیب دیدن آن ها مقوم هستند. این لوله ها به دو دسته ی نسوز و معمولی تقسیم میشوند.
انواع سیم برق:
سیم های برق بر اساس کار برد هایی که دارند در انواع مختلف تولید و عرضه میشوند.
سیم مفتولی :
سیم مفتول که به سیم خشک یا استخوانی نیز معروف است ، که در داخل یک لایه عایق pvcبه صورت یک سیم مسی مستحکم قرار گرفته است. این نوع سیم در سیم کشی ساختمان هم کاربرد دارد. همچنین از این نوع سیم در سیمکشی داخلی تابلوها و توزیع کنندههای برق استفاده میشود. این سیم ها از داخل دیوار ها از طریق لوله های برق انتقال داده میشوند. در فرکانسهای بالا از سیم مفتولی استفاده میشود و هزینهی کمتری نیز دارد. ولتاژ نامیاین نوع سیم از ۳۰۰ تا ۷۵۰ ولت است.
سیم نیمه افشان :
ساختمان سیمهای نیمه افشان مشابه سیمهای مفتولی است و در زمینههای مشابه کاربرد دارند. با این تفاوت که در مواردی که نیاز به انعطاف بیشتر نسبت به سیم مفتول باشد، از این نوع سیم استفاده میشود.
سیم افشان :
سیم افشان این سیم از تعداد زیادی سیم های مسی یا آلمینیومی در کنار یک دیگر تشکیل شده است که توسط عایق از جنس پی وی سی کاور شده است. به دلیل انعظاف پذیری بالایی که این سیم ها دارند از آن ها برای مکان هایی که نیازبه انعطاف و شکل گیری بالایی است استفاده میشود. در جریان یکسان این نوع سیم سطح مقطع بیشتری نسبت به سیم مفتول دارد. ولتاژ نامیسیمهای افشان از ۳۰۰ تا ۷۵۰ ولت است و در سطح مقطعهای ۰.۵ تا ۲۴۰ میلیمتر مربع تولید میشوند.
انواع کابل برق:
کابل ها از چند رشته سیم برق که در کنار هم قرار گفته اند و هر کدام توسط عایق پوشانده شده اند و یک عایق کلی بر روی همه ی سیم ها قرار دارد تشکیل میشود. و معمولترین فلز مورد استفاده به عنوانهادی سیم و کابلها مس و آلومینیوم با خلوص بالا میباشد.کابل های برق به دلیل عایق بسیار ضخیمی که دارند نسبت یه سیم برق مقاوم ترند. به همین دلیل از آن ها در جاهایی که رطوبت و آب وجود دارد و یا امکان ضربه خردن کابل و تحت فشار قرار گرفتن وجود دارد استفاده میشود. همچنین این کابل ها مقاومت بالاتری نسبت به سیم ها برق در برابر سرما از خود نشان میدهند. ولتاژ روی سطحهادی کابل نسبت به زمین ولتاژ فازی خوانده میشود و با U0 نمایش داده میشود. حرف اختصاری U نیز بیانگر ولتاژ بینهادیها میباشد.
کابلهای فشار ضعیف (Low Voltage Cables) :
علامت اختصاری LV
سطح ولتاژ از ۳۰۰ تا ۱۰۰۰ ولت
کابلهای فشار متوسط (Medium Voltage Cables) :
علامت اختصاری MV
سطح ولتاژ از ۱ تا ۳۳ کیلو ولت
کابلهای فشار قوی (high voltage cables) :
علامت اختصاری HV
سطح ولتاژ از ۶۳ تا ۲۳۰ کیلو ولت
کابلهای فوق فشار قوی (Extra High Voltage) :
علامت اختصاری EHV
سطح ولتاژ ۴۰۰ کیلو ولت به بالا
کابلهای فشار ضعیف شامل کابلهای قدرت فشار ضعیف و کنترل و ابزار دقیق میباشد.